Aspecte privind lupta politica in Romania

Stimati colegi,

Astazi, in toata lumea libera, in toata lumea democrata, in toate tarile Uniunii Europene, se sarbatoresc, cu fastul si cu entuziasmul cuvenit, 20 de ani de la daramarea Zidului Berlinului. Este un moment de profunde semnificatii istorice, este un moment care, dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, putem spune, iara sa ne temem ca gresim, ca exageram, a intors cea mai importanta pagina in istoria omenirii. indraznesc sa spun ca poate nu ar fi fost lipsit de sens ca Parlamentul Romaniei, intr-o sedinta comuna a celor doua Camere, sa aniverseze asa cum se cuvine acest moment de insemnatate istorica.

Din pacate, febra campaniei electorale prezidentiale a bulversat in totalitate scena politica, a bulversat in totalitate agenda oamenilor politici si, vai, din pacate, a bulversat si viata electoratului, a oamenilor de pe strada. Vin astazi, in fata dumneavoastra, cu cateva subiecte extrem de grave si extrem de dureroase. Saptamana trecuta, in „Cotidianul”, ziar bucurestean, ziar cu difuzare nationala, a fost publicat un articol „Topul beneficiarilor. Fripturistii lui Traian Basescu”.

A fost publicata o lista neagra a 10 personalitati marcante, de prim rang in viata publica romaneasca, oameni care si-au inscris in bilantul profesional merite de necontestat, oameni de tinuta, oameni de constiinta, oameni care s-au facut vinovati de o singura culpa, si culpa aceasta se numeste dreptul la opinie^ si, in virtutea acestui drept, au indraznit ca, pe parcursul timpului, in modul cel mai cuviincios, in modul cel mai realist si nu o data critici, sa sustina initiative indisolubil legate de numele lui Traian Basescu.

Astatei, acesti oameni sunt batjocoriti, persiflati, aruncati in derizoriu, in virtutea unor practici pe care cei de o anumita varsta si le amintesc – sunt vremurile lui „Cine nu-i cu noi e impotriva noastra!”, sunt vremurile in care dusmanii democratiei, satrapii istoriei – fie ca traiau in Rusia lui Stalin, fie ca traiau in tarile satelit ale Moscovei, ocupata de armata sovietica, fie ca traiau in America lui McCarthy – au platit scump, si multi dintre ei cu pretul vietii, libertatea de opinie.

Faptul ca astazi ne mai intalnim cu asemenea practici, faptul ca astazi acesti oameni nu au fost din prima clipa aparati de intelectualii de marca ai tarii, ca nu au fost aparati de ziaristii intr-adevar independenti, care au mai ramas in presa romaneasca, faptul ca Clubul Roman de Presa a trecut cu vederea asemenea tentativa de executie publica, ilustreaza in modul cel mai edificator cotele de avarie, cotele de alarma la care a ajuns, viata politica romaneasca.

Ma declar in fata dumneavoastra solidar cu fiecare din’ cei nominalizati in aceasta lista neagra si va invit pe toti parlamentarii si oamenii politici, indiferent de partidul din care fac parte, dar care pretuiesc asa cum se cuvine valorile autentice ale democratiei, sa ma urmati in demersul pe care-1 intreprind.

Din pacate, ceea ce s-a publicat in „Cotidianul” nu este un accident. Din pacate, articolul publicat in „Cotidianul” nu este expresia unui moment de nebunie a unui ziarist neexperimentat. Stimati colegi, membri ai Senatului Romaniei, in acelasi ziar, „Cotidianul”, in urma cu cateva zile, s-a publicat o scrisoare deschisa, adresata presedintelui Comisiei Europene, cu titlul: „Romania, in pericol!”. imi permit si ma simt dator sa va retin atentia cateva clipe, cu cateva citate din acest document de o gravitate extraordinara, un document fara precedent.

„Procesul electoral din Romania evolueaza amenintator. Seful statului desfasoara o campanie furibunda impotriva principalei democratice – Parlamentul – incercand ca, prin minimalizarea acestuia, sa castige inca un mandat de presedinte. O coplesitoare masina de propaganda condusa de un singur partid si platita de clientela economica a acestuia imbraca Romania intr-o tinuta

monocroma,  portocalie  si  populista.  Primul  solist  roman  al fanfaronadei politice este cel pe care l-ati primit cordial la Bruxelles - presedintele Traian Basescu, principalul autor al climatului de deruta, confuzie si neincredere in viitorul tarii, un putinism grosier se instaleaza cu fiecare zi, timp in care oamenii mor cu miile pe drumurile proaste, devenite doar pretexte pentru devalizarea bugetului, in spitalele cu o dotare modesta, murdare si subfinantate.

Domnule presedinte Barosso, nu va cerem nimic, ne facem doar o datorie de constiinta din a va spune ca, din interior, Romania lui Traian Basescu arata mai rau decat din datele Comisiei Europene si traverseaza zile de mare deruta premergatoare unei. perioade mai cumplite decat cea de acum.

Domnule presedinte Barosso, la Bucuresti adie vantul unui putinism -romanesc periculos pentru calitatea democratiei din marginea Uniunii Europene”. Semneaza Cornel Nistorescu, director editorial si Oana Stanciulescu, redactor-sef.

Doi oameni care indraznesc sa se adreseze presedintelui Comisiei Europene cu o afirmatie de o iresponsabilitate strigatoare la cer, sa vorbeasca de putinismul care se instaleaza in Romania -sigur ca nu se va atinge de ei nici macar o musca, sigur ca nu vor ajunge niciodata intr-una din temnitele statului, sigur ca vor putea iesi oricand in siguranta din case, ca nu-i va dobori un glont tras in cap – vorbesc de putinismul care se instaleaza in Romania si de faptul ca Romania trebuie tinuta cat mai departe de Uniunea Europeana.

Dar nu este suficient, stimati colegi. Nimic nu este prea mult cand trebuie castigata aceasta batalie electorala. Am. monitorizarea Consiliului National al Audiovizualului pe o emisiune difuzata pe „Antena 3″, desfasurata saptamana trecuta, „Sinteza Zilei”, moderator Mihai Gadea. La telefon din Statele Unite ale Americii, numitul Cozmin Gusa, care nu a pierdut ocazia, in cateva randuri, pe posturi de televiziune sa se recomande ca reprezentant si aparator al intereselor rusesti in Romania, domnul Cozmin Gusa care declara ca se afla in Statele Unite ale Americii, nu in postura de consilier, ci doar de sustinator al domnului Mircea Geoana, pentru ca in discutiile pe care urmeaza sa le aiba la Casa Alba, la

Departamentul de Stat, la Congresul American, sa avertizeze o lume intreaga de frauda care sc va petrece in Romania. Domnul Gusa stie ca in Romania se va petrece o frauda electorala si dovada este ca presedintele Basescu, a numit in fruntea Ministerului Administratiei si Internelor pe seful lui de campanie electorala, pe care il santajeaza cu dosarele, pe care le are, privind fraudele comise de acest nou ministru al Ministerului Administratiei si Internelor. Nicio clipa domnul Gusa nu a vorbit de o proba, nicio clipa domnul Gusa nu a vorbit de un dosar care, intr-adevar, se refera la o cauza publica, la o cauza cunoscuta. Domnul Gusa se duce in America sa spuna, citez din declaratia domnului Gusa: „Stimati demnitari, stimati interlocutori americani, pregatiti-va sa vedeti cum Romania se transforma intr-un Afganistan al NATO”.

Nu cred. Nu vreau si nu pot sa cred ca domnul Mireea Geoana a cunoscut si a incuviintat mesajul cu care numitulCozmin Gusa s-a dus in Statele Unite ale Americii. Dar astept ca institutiile abilitate ale statului sa se autosesizeze si sa trateze faptele lui Cozmin Gusa, care intra sub incidenta Codului penal, cu atentia cuvenita.

Stimati colegi,

Va spun cat se poate de ferm si de clar: nu am sa vars nicio lacrima daca Traian Basescu nu va castiga al doileamanc[at pentru Cotroceni, daca cel care va castiga competitia electorala o va face intr-un spirit desavarsit al fairplay-ului si al legalitatii, pentru ca singurul care are dreptul sa stabileasca cine este cel mai bun si cine trebuie sa fie, intr-adevar, presedintele tarii este electoratul si nu avem voie sub nicio forma sa impiedicam o dreapta si o corecta evaluare a electoratului fata de cei care se prezinta in postura de candidati. Ceea ce se intampla astazi tine de domeniul cosmarului, al visului urat. Niciodata, in 20 de ani, lupta politica, cum se duce astazi, nu s-a aratat atat de ignobila, atat de abjecta.

Suntem in Parlamentul tarii trimisi de oameni care ne-au onorat cu increderea lor. Ne-am legat cu fiecare om cu care am stat de vorba sa-i reprezentam cu cinste si cu devotiune in Parlamentul tarii.

Fac un apel trist dar increzator la fiecare dintre colegii mei: hai sa terminam aceasta campanie electorala intr-un spirit de onoare, intr-un spirit de respect fata de ceilalti contracandidati si sa aratam tarii ca, intr-adevar, clasa politica slujeste aceasta tara si nu actioneaza impotriva intereselor ei.

Va multumesc pentru atentie.

Lasă un răspuns