Declaratiile de avere – un test pentru clasa politica

Stimati colegi,

Declaratia politica pe care o prezint astazi in fata plenului Senatului este intitulata „Declaratiile de avere – un test pentru clasa politica”.

Decizia Curtii Constitutionale care urmareste desfiintarea in mod arbitrar si nelegal a Agentiei Nationale de Integritate, dupa aprecierile raspicate ale unor specialisti de prim rang, la care se alatura, caz fara precedent, trei dintre judecatorii Curtii Constitutionale, a fost primita cu nedisimulata satisfactie de clasa politica, un suflu de usurare tasnind victorios din piepturile multor oameni risipiti in toate partidele parlamentare.

Pentru ca inadvertentele si contradictiile Curtii Constitutionale au fost deja copios relevate, am sa incep prin abordarea chestiunii din punct de vedere politic, invitandu-va sa reflectati la implicatiile si consecintele sentintei care blocheaza functionarea normala a agentiei.

Mesajul focalizat, pe care unii politicieni s-au grabit sa-1 transmita opiniei publice, intr-o forma care exclude orice ambiguitate, este ca lupta impotriva marii coruptii nu este decat un slogan electoral, ca nu se dau in laturi de la nimic ca sa se sustraga controlului averilor si incompatibilitatilor si ca sunt gata sa profite de orice subterfugii ca sa-i apere pe cei suspectati de acte de coruptie.

Intrebarea pe care astazi ne-o pun oamenii pe strada si de care nu ar putea scapa niciunul dintre noi suna extrem de simplu. Daca sunteti corecti, daca averile voastre sunt cinstit dobandite, daca nu sunteti in conflict de interese si nu va infruptati prin deciziile voastre din banul public, de ce nu acceptati transparenta si verificarea?

Cata vreme nu putini sunt cei care jubileaza si sarbatoresc la scena deschisa desfiintarea ANI si secretizarea declaratiilor de avere, nu numai ca nu avem cum sa dam un raspuns convingator, dar electoratul a primit cea mai buna confirmare asupra justetii votului la referendumul referitor la reducerea numarului de parlamentari si unicameralism.

Daca astazi, cand incep dezbaterile pentru modificarea Constitutiei, cei care ne-au trimis in Parlament ar fi consultati asupra reducerii numarului de parlamentari, nu la 300, ci la 150, va asigur ca procentul voturilor favorabile ar fi devastator pentru toate partidele parlamentare.

Stimati colegi,

In ceea ce ma priveste, declar de la tribuna Senatului ca ma pronunt ferm impotriva secretizarii declaratiilor de avere si de interese si voi continua sa-mi fac publice declaratiile, indiferent de decizia Curtii Constitutionale. Le voi publica pe site-ul Senatului, pe propriul meu site, le voi da presei.

Este un gest la care ma simt obligat de increderea acordata de alegator si va indemn sa faceti acelasi lucru. Averea si interesele nu sunt parte a vietii private cata vreme lucram cu banul public si luam decizii in legatura cu banul public.

Publicarea declaratiilor de avere este astazi un test semnificativ pentru onestitatea clasei politice si vreau sa cred ca cei mai multi dintre dumneavoastra il vor trece cu onoare.

Revenind la decizia Curtii Constitutionale, o respect, dar o critic pentru ca excede cadrul legal si genereaza precedente periculoase. Este inadmisibil sa extinda neconstitutionalitatea asupra unor articole pentru care nu a fost sesizata, cele referitoare la publicarea declaratiilor de avere, incalcand scandalos propria lege.

Citez: „Curtea Constitutionala nu poate extinde obiectul judecatii si deci nu se poate pronunta asupra altor legi sau asupra altor dispozitii din legea care a facut obiectul sesizarii si nu poate invoca alte temeiuri de neconstitutionalitate decat cele aratate in sesizare.”

Tot printr-o nepermisa extindere, Curtea Constitutionala a gasit de cuviinta sa interzica Guvernului sa emita ordonanta de urgenta prin care sa corecteze imediat Legea ANI.

Cand si in ce tara s-a mai intamplat ca Guvernul sa fie blocat in efortul de a corecta o lege si cine isi asuma raspunderea urmarilor grave care decurg dintr-o asemenea atitudine?

infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, in forma in care functioneaza si exact cu actualele competente, a fost ceruta expres de Comisia Europeana si este un angajament pe care Romania si 1-a luat inainte de aderare si pe care trebuie sa-1 respecte.

in sfarsit, mi se pare inadmisibil ca, asa cum se arata si in motivarea separata a celor trei judecatori, Curtea Constitutionala sa dea decizii contradictorii pe aceleasi articole de lege. Parte din aspectele fata de care Curtea Constitutionala s-a pronuntat acum au beneficiat in trecut de controlul de constitutionalitate, fiind respinse.

Cu alte cuvinte, Curtea Constitutionala ba hotaraste ca publicarea averilor este constitutionala, ba ca nu. Decide ca averile ilicite pot fi confiscate si instanta este cea care se pronunta, si nu ANI, dupa care revine si emite un alt punct de vedere.

Acum trei luni, Curtea Constitutionala considera neconstitutionala candidatura independentilor, in urma doar cu o saptamana, tardiv si ireparabil, Curtea Constitutionala declara constitutionala candidatura, impiedicand un cetatean al Romaniei sa-si exercite dreptul constitutional de a alege si de a fi ales.

S-a ajuns in situatia sa fie desfiintate institutii ale statului, dupa ani de functionare. Zeci de articole din diferite legi sunt declarate neconstitutionale pe banda rulanta. In ultima instanta, Curtea Constitutionala tinde sa se transforme nepermis in legiuitor.

Aceasta practica neunitara ridica grave semne de intrebare asupra profesionalismului judecatorilor Curtii Constitutionale, dar, si mai grav, asupra bunei lor credinte. Revizuirea Constitutiei va oferi cadrul cel mai adecvat sa regandim atributiile si functionarea Curtii Constitutionale. Este o indatorire pe care trebuie sa ne-o asumam cu totii.

Va multumesc pentru atentie.

Lasă un răspuns