Marsul fara glorie al lui Victor Ponta impotriva TVR – SSR

Cu o agresivitate cu care, din pacate, deja ne-a obisnuit Victor Ponta a lansat o suma de acuze grave la adresa postului national de televiziune: ”Faptul ca TVR nu numai ca nu a transmis momentul inmormântarii lui Adrian Paunescu, ci dimpotriva, a aranjat in mod evident o emisiune de denigrare a memoriei acestuia, este un act de slugarnicie politica si un act antiromânesc, care din punctul nostru de vedere trebuie sa nu treaca fara a fi sanctionat“, motiv pentru care, decide presedintele, senatorii partidului PSD vor cere audierea conducerii TVR. La prima vedere, diatriba dlui. Ponta ar contine o nota de ambiguitate, din spusele lui nu reiese clar cine este pâna la urma principalul vinovat: TVR, care a difuzat emisiunea, sau invitatul Andrei Cornea, care, pe fondul unor discursuri encomiastice duse dincolo de orice limite, si-a permis sa exprime opinii severe fata de cel disparut, ca unul dintre oamenii care a avut un rol precumpanitor in plasmuirea cultului personalitatii lui Nicolae Ceausescu, pe care l-a slujit pâna la abjectie.

Postul national de televiziune a dat imediat un Comunicat de presa in care sunt precizate zilele, canalele si minutele in care memoria lui Adrian Paunescu a fost evocata in programele TVR. Aflam astfel ca pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural si TVR International au fost alocate un total de 602 minute, in emisiuni intinse pe parcursul zilelor de vineri 5, sâmbata 6, duminica 7. 11, care au cuprins si transmisii in direct de la biserica Boteanu si de la cimitirul Bellu. Despre asa-zisa ”emisiunea realizata ad-hoc, la comanda politica” aflam ca ea este de luni de zile in grila de program si ca: ”TVR, in calitate  de televiziune publica are invitati  din diferite sectoare de activitate si cu puncte de vedere diferite, incurajând astfel pluralismul de idei. TVR nu poate interveni asupra libertatii de exprimare a invitatilor din cadrul emisiunilor”. Ce nu stia Victor Ponta din adevarurile etalate de incriminata institutie? Ori nu stia nimic – si atunci ne intrebam ingrijorati daca avem de-a face cu un om care se trezeste vorbind cu tonul cel mai contondent despre lucruri de care nu are habar – ori stia totul foarte bine si atunci ne punem intrebarea elementara: ”De ce tot bâlciul asta, dle. Victor Ponta?”, la care ar trebui sa primim un raspuns.

Pâna când presedintele PSD se va decide asupra raspunsului, sa observam ca, teoretic, sunt posibile doua explicatii la reactia atât de violenta declansata de opiniile dlui. Cornea, una dintre cele mai distinse si mai credibile personalitati din spatiu public, recunoscut pentru obiectivitatea si echidistanta probata in ani lungi de publicistica.

Prima tine de vârsta lui Victor Ponta. Avea 17 ani in decembrie ’89 si ne-ar putea surprinde cu marturisirea ca nu avea habar de ce se intâmpla in jurul lui; ca scoala, si familia, si cercul intim de prieteni formau universul in care a trait strain de tot ce-a insemnat regimul totalitar impus si controlat de Ceausescu.

Cea de a doua explicatie ar tine de apetitul tot mai greu controlabil dovedit cu brio de dl. Ponta de a fi ”pe val”, in ton si in fruntea maselor. El stie foarte bine ca spusele profesorului Andrei Cornea reprezinta doar o farâma din multele pacate de care Adrian Paunescu s-a facut vinovat, sustinator activ si neconditionat al clanului Ceausescu si al regimului pe care acesta l-a personificat, dar prefera sa se faca partas la spectacolul nestiintei si nerusinarii declansat de o presa ignobila la moartea unui om pe care, sper, Dumnezeu il va ierta. Daca lucrurile stau asa, si ma tem ca asa stau, atunci iesirea lui Victor Ponta ar trebui sa-i puna serios pe gânduri, pe el, dar si pe colegii din conducerea PSD, pentru ca drumul pe care liderul lor s-a angajat: al populismului cel mai ieftin si al complicitatii la orice mascarada care i-ar putea aduce câteva procente de popularitate, cu totul altceva decât incredere, este invariabil descalificant si sortit esecului.

Spuneam la inceputul interventiei mele ca sesizez o nota de confuzie referitor la tinta acuzelor lansate de Victor Ponta. O declaratie facuta de acesta imediat ulterior celei invocate mai sus nu mai lasa nici o indoiala ca suntem in fata unui atac pe care presedintele PSD il pregateste impotriva postului national de televiziune. Etichetând TVR ca pe o “televiziune a Guvernuluisi Presedintiei“, liderul PSD anunta ca va initia o lege prin care sa fie abrogata obligativitatea platii abonamentului la televiziunea publica. Pe parcursul anilor, TVR si SRR au fost subiectul unor indelungi dispute, in care opozitia si puterea s-au confruntat in cautarea modalitatilor optime in care ar putea functiona cele doua institutii publice. Recent, o initiativa legislativa, poate inca imperfecta, de depolitizare a celor doua institutii a esuat in Parlament si cu aportul neinspirat al PSD. Dar niciodata pe parcursul anilor, nimanui nu i-a trecut prin minte o idee mai nefericita si cu consecinte mai catastrofale pentru posturile publice de televiziune si de radio ca aceea pe care o ia in calcul azi Victor Ponta; nici macar când in fruntea TVR se afla fostul secretar-executiv al PSD, Alexandru Sassu.

Dle. presedinte Victor Ponta sunteti liber, se vede, sa faceti tot ce va trece prin minte cu partidul in fruntea caruia sunteti, dar scoateti-va din minte ideea de a pune pe butuci TVR si SRR. Ar fi ultima grava eroare si ar compromite definitiv o cariera politica care, cândva, parea promitatoare.

Radu F. Alexandru
Senator PDL
14.11.2010

Lasă un răspuns