Omul este masura tuturor lucrurilor

Protagoras din Abdera, a trait cu cateva sute de ani inaintea lui Hristos si a fost cel mai important dintre filozofii sofisti. Scrierea lui de referinta: “Despre zei” incepe cu un enunt fundamental: “Omul este masura tuturor lucrurilor”. Sub semnul aceleiasi adanci preocupari pentru problema morala, Socrate merge mai departe si pune bazele stiintei masurii: ”metretica”. Principiul fundamental pe care marele filozof isi articuleaza sistemul ne invata ca salvarea vietii consta in a face o alegere justa intre placere si neplacere, intre “prea mult“ si “prea putin“: „Foarte multi oameni desi cunosc definitia binelui, prefera sa faca raul, cunoscand cele bune, nu vor sa le faca desi le e cu putinta, ci fac pe celelalte“.

Mi-au venit in minte invataturile celor doi corifei ai spiritului omenesc, ascultand zilele trecute interventia in cadrul dezbaterii motiunii de cenzura a celui care a fost ministrul finantelor, al economiei si industriei: dl. Varujan Vosganian. Nu e prima data cand urmaresc expozeurile liderului PNL, in cele noua luni de cand partidul din care face parte a trecut pe bancile opozitiei. Invariabil, in tot acest timp, ex-ministrul liberal a blamat, a condamnat, a somat, a avertizat, a infierat actualul executiv, dar nu a gasit de cuviinta ca o data, macar si o singura data! sa invoce si-o cea mai palida neimplinire a guvernului din care a facut parte. Ieri: lapte si miere – azi: numai fiere. Apogeul felului in care domnia sa intelege sa depaseasca orice masura si sa se plaseze flagrant in afara unor adevaruri de notorietate publica a fost atins insa in clipa neinspirata in care, de la microfonul Parlamentului, cu privirea cea mai senina si cu tonul cel mai contondent, l-a somat pe premierul Boc sa dovedeasca veniturile astronomice, “salariile nesimtite” (cum le-a catalogat mass-media), din agentiile guvernului Tariceanu, probe irefutabile ale dezmatului pe banul public practicat ani de zile. Nu-mi propun sa ofer nici o explicatie acestui gest stupefiant si descalificant la care am fost martori. Dar pentru ca ”amnezii” de felul celor practicate de vice-presedintele PNL reprezinta recorduri ale mistificarii si ale relei-credinte si pot da nastere unor nefericite confuzii, ma simt dator sa fac o extrem de sumara trecere in revista a topului “salariile nesimtite”, in 2007-2008 :

1. Director Fond ”PROPRIETATEA”: 17. 000 euro/luna

2. Presedinte AVAS: 12.247 euro/luna

3. Comisar CNVM: 9.235 euro/luna

4. Presedinte CNVM: 8.619 euro/luna

5. Vicepresedinte CNVM: 8.246 euro/luna

Alaturi de acesti baroni din agentiile guvernamentale sa-i mai reamintim fostului ministru liberal si de ”baronii din ministere”, bugetarii care si-au expandat veniturile prin faimosul program ”AGA si spaga”. Lista lor e lunga, asa ca, din ratiuni de timp, nu ma voi opri decat la cativa dintre cei care au trudit chiar in ministerul condus de dl. Varujan Vosganian.

Elena Dascalu, secretar de stat Ministerul Finantelor, castig de peste 90.000 E, in 2007, din nominalizarea in sase ”comisii, comitete si consilii”, pe langa salariul lunar de 46.761 RON.

Daniel Chitoiu, secretar de stat Ministerul Finantelor, castiguri de peste 85.000 E, aceleasi surse: CA si AGA, pe langa un salariu de 46.350 RON.

Alice Bitu, secretar de stat in acelasi Minister al Finantelor, se plaseaza pe un merituos loc trei, cu venituri de peste 80.000 E, pe langa cei 46.761 RON, salariul oferit de Ministerul Economiei si Finantelor.

Scandalul declansat de nerusinarea cu care toata aceasta clientela politica s-a infruptat din banul public a fost atat de mare, ca ati fost nevoiti domnilor fosti guvernanti sa emiteti o ordonanta de urgenta prin care sa interziceti “cumulul” de CA-uri si sa mai reduceti din veniturile copioase pentru care toti acesti oameni nu mai erau nici macar obligati sa participe la sedintele consiliilor din care formal faceau parte.

In finalul memorabilei sale interventii, vice-presedintele PNL ne-a indemnat cu compasiune sa nu mai tot invocam trecutul, prezentul si viitorul sunt timpii care au valoare si care trebuie sa ne intereseze. Nu este inedita opinia dlui. Vosganian, am auzit-o frecvent si in gura altor lideri ai partidului, pentru care ”trecutul” ramane un subiect profund dezgreabil. Personal insa sunt gata sa subscriu la ea. Dar ca sa ne putem desparti in buna ordine de trecut, trebuie sa ni-l asumam cu cinste, cu cele bune si cu cele rele, apti de-a evita in viitor gravele erori pentru care azi platim atat de mult.

Radu F. Alexandru
Senator PDL|
28.09.2009

Lasă un răspuns