Ruleta ruseasca – o constanta a vietii politice romanesti

Asa cum bine stim, o declaratie politica facuta de la tribuna Senatului trebuie sa se aplece, de regula, asupra unui subiect de interes national si sa se adreseze unui numar cat mai mare de oameni, preocupati de tema pusa in discutie. Ma abat astazi de la aceasta regula nescrisa si voi aborda un subiect cu siguranta de interes national, dar interventia mea se adreseaza in mod special membrilor PSD, prin amabilitatea colegilor din Senatul Romaniei.

Stimati colegi din PSD,

“Parteneriatul pentru Romania”, respectiv coalitia de guvernare, s-a nascut in exclusivitate in urma optiunii dvs. Spre deosebire de PDL, care, urmare a conditiei pusa de PNL: “Tariceanu, prim-ministru”, conditie nenegociabila si inadmisibila, nu ar fi avut o alta varianta de guvernare decat alianta cu PSD – dumneavoastra ati avut deplina libertate sa alegeti intre un PNL, partid pe care I-ati tinut la guvernare si care, in contra-partida, v-a indeplinit toate dorintele, care acum era gata sa va urmeze neconditionat ca partener, si un PDL, partid cu care v-ati aflat dintotdeauna intr-o sustinuta lupta politica. Ati optat pentru PDL. Sigura ratiune pentru gestul dvs. pe care vreau s-o iau in calcul, si care va face cinste, este constientizarea conditiilor extrem de dificile cu care urma sa se confrunte Romania (in contextul crizei mondiale) si nevoia, mai mult ca oricand, de coerenta si stabilitate politica. Era, intr-adevar, nevoie de o hotarare demna de niste autentici oameni politici Si decizia presedintilor Boc si Geoana si a presedintelui Basescu a marcat un moment ce s-ar fi putut inscrie in istorie ca un reper pozitiv, intr-un timp de cumpana. Din nefericire, dincolo de satisfactia articularii noii echipe de guvernare intr-un timp convenabil, vocile din interiorul coalitiei care au inceput sa se pronunte cu o condamnabila agresivitate impotriva coechipierilor au devenit tot mai sonore si tot mai frecvent audibile. Statisticile arata, dincolo de orice ambiguitate, ca cei care au dat tonul unor asemenea practici au fost membri PSD, in frunte chiar cu presedintele partidului, dl. Mircea Geoana. Iar ce s-a intamplat in urma cu zece zile, la Teleorman, reprezinta o culme greu de egalat a lipsei de elementar fairplay, a duplicitatii si a iresponsabilitatii. Pe parcursul celor sase luni si jumatate a sesiunii parlamentare care se inchide, nici cel care va vorbeste si nici unul dintre membrii grupului PDL nu am atacat vreodata PSD, indiferent de gravitatea acuzelor nefondate pe care ni le-ati aruncat in fata si de impulsul de-a va raspunde asa cum se cuvenea. Vreau sa cred ca nu ati pus atitudinea noastra pe seama unei neverosimile slabiciuni si ati fost dispusi, mai curand, sa recunoasteti in ea insemnele unei responsabilitati asumate. Dar toate au o limita si pentru asta am simtit astazi nevoia sa fac aceasta declaratie publica

Stimati colegi din PSD,

Nu vreau sa repet nici unul din comentariile care s-au facut pana acum. Nu am sa ma opresc nici macar o clipa asupra evidentei ca exista o diferenta frapanta intre pozitia rezonabila si echilibrata a ministrilor PSD si atitudinea multora dintre colegii lor de partid. Va supun insa atentiei un aspect la care va invit insistent sa reflectati. E limpede ca toate derapajele la care asistam, tot mai frecvente pe masura scurgerii timpului, au o singura motivatie: alegerile prezidentiale, de la sfarsitul anului. Evenimentul devine tot mai acaparator, impinge pe un plan secund preocuparile pentru guvernare, chiar daca criza, despre care am ajuns sa vorbim cu o nefireasca familiaritate, nu si-a slabit cu nimic forta devastatoare. Nu mai aveti in minte decat o singura intrebare: “cine va fi viitorul presedinte al Romaniei?” si pentru ca “Mircea Geoana” sa fie raspunsul mult dorit, sunteti gata sa aruncati in aer o constructie altfel menita sa dureze. Ca in urma conflagratiei, numarul victimelor va fi extrem de mare si se vor alege numai din randurile unui electorat care va sucomba sub povara angajamentelor noastre neonorate e o chestiune care nici nu intra in calculele pe care le faceti. E un risc si un pacat din fata carora nu va veti puteti sustrage. Sansele lui Mircea Geoana nu cresc cu o linie daca face, zilnic, albie de porci PDL si pe Traian Basescu, dar zilele guvernului din care faceti parte se subtiaza intr-un ritm alarmant.

Spre deosebire de alte popoare, spiritul constructiv nu face parte dintre insemnele care ne definesc. Legenda “Mesterului Manole” este o pilda tragica si eroica a ceea ce inseamna spiritul de sacrificiu pus in slujba nevoii de a ridica, de a construi ceva pe pamant. Din totdeauna, politica a insemnat “constructie”. Din pacate, modelul “Manole” e extrem de rar intalnit in lumea in care traim. in schimb, de douazeci de ani, clasa politica romaneasca traieste delicii sublime dedicandu-se in exclusivitate “ruletei rusesti”, fara sa observe ca, la intervale regulate: scadentele electorale, reuseste performanta sa-si mai traga un glont in cap.

Stimati colegi din PSD,

In prag de vacanta parlamentara, ma despart de dvs. cu speranta ca, in ceasul al doisprezecelea, in care am ajuns, veti intelege ca orice pas in escaladarea conflictului pe care l-ati declansat in cadrul coalitiei de guvernare nu poate avea alt rezultat decat implozia. E un adevar pe care va trebui sa vi-l asumati si care, cu siguranta, va fi extrem de costisitor.

Va rog, nu irositi sansa de-a va putea sluji cu adevarat Tara.

29.06.2009

Lasă un răspuns