Vinovatie si rusine

Va marturisesc ca, din ziua in care PNL si UDMR si-au anuntat intentia de a initia o motiune de cenzura, am consumat o buna bucata de vreme incercand sa gasesc rostul unui asemenea demers. si asta nu pentru ca as pune in discutie legalitatea procedurii, ci doar pentru a gasi un raspuns plauzibil la intrebarea esentiala: Cui prodest? E limpede ca fostii parteneri de guvernare nu isi pot face iluzii legat de sansele ca motiunea sa treaca; ca textul supus dezbaterii nu are nici o legatura cu ce s-ar putea numi o ”opozitie constructiva” – ”impresia artistica” ramane singura explicatie care sta in picioare, mai direct spus impactul electoral pe care un astfel de produs se spera sa-l aiba asupra alegatorului. Nu este o premiera, tertipuri de felul acesta se practica in mod curent, cu atat mai mult in deschiderea unei campanii pentru parlamentul european si in plina incalzire pentru prezidentiale. Ce da o nota cu totul aparte demersului PNL-UDMR este timpul in care se produce: CRIZA profunda cu care ne confruntam. intr-un asemenea moment, peste tot in lume, oamenii se lupta cu probleme dintre cele mai grave, stresul cotidian ajunge la cote fara precedent. Solidaritatea, cautarea in comun a unor solutii eficiente, responsabilitatea pentru declaratiile facute si pentru deciziile luate sunt semnele inconfundabile ale unei clase politice cu adevarat legata si interesata de soarta celor in numele carora pretinde ca vorbeste. Din pacate, nici una din aceste calitati nu sunt recognoscibile in atitudinea celor doua partide care au initiat motiunea de cenzura impotriva unui guvern care gestioneaza treburile tarii doar de cinci luni, inainte sa fi avut cinstea sa fi rostit un cuvant de iertare pentru gravele erori si pentru minciunile pe care ni le-au bagat pe gat timp de patru ani de zile.

Ati mintit, dlor fosti-guvernanti, spunand ca economia duduie, cand de fapt horcaia, dovada deficitul de 5,4% din PIB, pentru care acum Comisia Europeana ne sanctioneaza. in 2008, Romania a inregistrat al 3-lea nivel al deficitului dintre toate statele membre UE si azi o tara intreaga plateste proasta voastra guvernare.

Ati mintit asupra veniturilor publice, pe care nu ati fost in stare sa le estimati corect: 32,2% din PIB, in loc de 37,2% cat ati programat, desi inca din toamna lui 2008 un raport al Bancii Europene, pe care l-ati tinut la sertar, va avertiza asupra politicii de cheltuieli, o crestere de 30% fata de 2007, si va atentiona ca ati atras din fondurile europene doar 3 miliarde lei fata de 10,6 cat v-ati angajat si cat ati si prevazut in buget.

Ati mintit cand, in ciuda prognozelor pesimiste ale Comisiei Europene din toamna aceluiasi 2008, spuneati ca “ne asteptam la o crestere economica record de 8-9%” si ca “veniturile vor creste in 2009 cu 4-5 miliarde euro”, citat fostul ministru al finantelor, dl. Varujan Vosganian. Acelasi ministru care, secondat de inventatorul taxei auto in favoarea Citroen, dadea garantii electorale ca deficitul bugetar va fi 1,9% din PIB si ca veniturile la bugetul general consolidat vor fi de 38,9%, iar cheltuielile de 40,8%. Daca in 2009 s-ar merge pe cifrele voastre si s-ar continua acelasi mod de a face politica, deficitul ar ajunge la 9%, asa cum, de altfel, v-a atras atentia si Banca Mondiala.

Veniti si ne dati lectii acum spunand ca, citez din Motiune: “Reperul de moralitate al oricarei guvernari il constituie modul in care aceasta isi indeplineste promisiunile din campania electorala, a caror reflectare fidela trebuie sa fie programul de guvernare”?! Nu stiu din care editie a DEX-ului ati aflat de ”moralitate”, dar hai sa le reamintim celor pe care vreti sa-i prostiti din nou cateva din promisiunile voastre si sa-i lasam sa aprecieze singuri felul in care le-ati fi putut onora, in criza pe care n-ati anticipat-o si n-ati recunoscut-o nici cand a dat buzna peste noi: salariu de 800 de euro; pensie de 350 euro; punctul de pensie la 60% din salariul mediul brut; contributiile la asigurarile sociale reduse cu 10 procente; reducerea TVA la unele produse reglementate (in special din domeniul energetic); zece miliarde euro pentru investitii in economie si 28 miliarde investitii in infrastructura; premiul fiscal de 5% din valoarea impozitului; premiul de 1000 de euro pentru patronii care angajeaza someri; 220 milioane euro pentru constructia de locuinte sociale; subventionarea dobanzilor la creditele ipotecare. Sa-i mai pomenim amarasteanului de pe strada si de cei 2.110 km de autostrazi si drumuri expres, pentru care urma sa cheltuiti 11,9 miliarde euro; de cei 6000 de km de drumuri nationale, alte 7,4 miliarde euro; de noul aeroport al Bucurestilor; de mega-campusul universitar; de reabilitarea locuintelor din cartierele defavorizate si din mediul rural; de ”dezvoltarea de locuinte comunitare flexibile si inovatoare”? E de ras, dlor. semnatari ai motiunii, dar ar fi fost de plans daca ati fi ramas la guvernare! in ce stare s-ar fi prezentat « reperul moral » despre care vorbiti acum? si pe unde ati fi scos camasa demagogiei ca sa dati curs la ceea ce scria pe afisele cat blocul: “V-am marit salariile si le vom mai mari”? Cum ar fi aratat cheltuielile bugetare daca ar fi ramas la cheremul vostru, sa le impartiti clientelei politice? Cum ar fi aratat veniturile gestionate de voi, care n-ati fost capabili sa le colectati intr-o economie al carei duduit nu s-a auzit nici macar pana in colegiul de langa Bucuresti, care i-a refuzat votul premierului Tariceanu? Ce s-ar fi ales de tara asta, la a carei criza ati contribuit din plin, daca populatia nu v-ar fi evaluat dupa merit si nu v-ar fi trimis la plimbare?

Stimati semnatari ai motiunii de cenzura, un coleg al nostru le recomanda candva celor din opozitie sa-si tina ciocul mic. Eu va invit ca, animati de buna-credinta, sa va pronuntati cat mai sonor asupra tuturor problemelor cu care ne confruntam. Dar, mai inainte de toate, incepeti prin a vorbi despre ”Vinovatie” si ”Rusine”. E singura cale spre un dialog cinstit. Deocamdata, insa, guvernul pe care il acuzati de incompetenta, de imoralitate, de toate relele de pe fata pamantului incearca sa scoata castanele din foc, pentru ca mainile voastre au fost prea nepricepute si mult prea hraparete. Oferiti-va seninatatea unui dram de obiectivitate: va veti simti mult mai bine.

Radu F. Alexandru
Senator PD-L
11. 05. 2009

Comentariile nu sunt permise.